Rowena Goes Ape: tomeloze inzet voor Orang-oetans

Mensen die met hart en ziel keihard werken en er alles aan doen om te zorgen dat geredde Orang-oetans weer in hun natuurlijke omgeving kunnen worden uitgezet. Zo omschrijft Rowena Façee Schaeffer de diehards die werken in het opvangcentrum voor geredde Orang-oetans in Borneo. Eén daarvan is Alexandra die inmiddels een paar in Indonesie woont en werkt. Rowena’s jarenlange ervaring, vooral met mensapen, was voor Alexandra aanleiding haar te vragen om in Borneo als vrijwilliger te komen werken. ‘Heel bijzonder, aldus Rowena ‘omdat er in dit in opvangcentrum eigenlijk geen vrijwilligers uit het buitenland mogen helpen.’

Orang-oetans in Borneo

Rowena er één in de categorie onvermoeibare doorzetters. Met haar eigen stichting Rowena Goes Apezet ze zich in voor bedreigde wilde dieren en dan vooral mensapen. En wat Rowena daar allemaal niet voor doet: naast haar baan werkt ze elke vrijdag als vrijwilliger bij Stichting AAP in Almere en gaat ze ook nog eens twee keer per jaar als vrijwilliger naar een internationaal opvangcentrum. En elke keer zamelt ze ook nog eens geld in voor de rescue centers waar ze als vrijwilliger gaat werken. Ook geeft ze op scholen en bij bedrijven presentaties over haar werk.

Lees deel 1 over Rowena’s vrijwilligerswerk met de Orang-oetans in Borneo:
Orang-oetans in Borneo – Deel 1: Elastische tijd

Alexandra Rowena Goes Ape Sintang Orangutan Center Borneo conceptstore ShoppingPrince Hofkwartier Den Haag

Foto: Rowena (r) aan het werk als vrijwilliger in Borneo. Met Alexandra samen heeft ze ze onder meer een verrijkingsplan uitgewerkt. Ook heeft Rowena profielen geschreven van de 35 geredde orang-oetans (foto: Rowena Goes Ape).

 Werken als vrijwilliger

De opdracht van het opvangcentrum in Borneo was voor Rowena de kers op de taart van haar  jarenlange inzet als vrijwillig dierverzorger bij Stichting AAP en bij verschillende wildlife rescue centers in het buitenland. Juist haar kennis over verrijking en het schrijven van teksten – onderdeel van haar dagelijks werk als communicatieadviseur – waren  voor Alexandra van het opvangcentrum reden voor Orang-oetans haar uit te nodigen. Samen hebben ze onder meer verrijkingsplan uitgewerkt. Verrijking is belangrijk voor geredde Orang-oetans. Het stimuleert hun natuurlijk gedrag, draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van de dieren en helpt bij de voorbereiding op hun terugkeer naar de vrije natuur. Alexandra en Rowena maakten bijvoorbeeld een Puzzelbord – een bord met obstakels zodat de dieren het voedsel met een stokje naar zich toe moeten zien te schuiven. Vooral voor de hele jonge Orang-Oetans bleek dit nog iets te hoog gegrepen, schrijft Rowena op haar blog. ‘Ze waren vooral geïnteresseerd in het stokje en renden daarmee met z’n allen door hun verblijf. Mooie taak voor de verzorgers om ze te leren hier mee om te gaan.’

Lees deel 2 over Rowena’s vrijwilligerswerk met de Orang-oetans in Borneo:
Orang-Oetans in Borneo – Deel 2: Project verrijking

Orang-oetans Rowena Goes Ape Sintang Orangutan Center Borneo conceptstore ShoppingPrince Hofkwartier Den Haag verrijking

Foto: Rowena (uiterst rechts op de foto aan het werk in Borneo om verrijking voor de Orang-oetans te maken. Linksonder een puzzelbord waar de dieren hun beloning uit moeten ‘vissen’ (foto’s: Rowena Goes Ape).

Meer weten?

Wil je weten wat Rowena nog meer in Borneo beleefde? Volg haar dan op Facebook. Daar post ze de komende weken nog meer over haar Indonesische avonturen. Informatie over haar werk vindt je op de website Rowena Goes Ape.

Duurzame conceptstore ShoppingPrince is een inzamelpunt voor stichting AAP. Je kunt er lege cartridges en oude mobieltje inleveren. Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes? Volg ons dan op FacebookTwitter of Instagram. We’ll keep you posted!