Dierenportretten 
van gerecycled papier

Door Marguerite Tachet

Suzanne Kruisdijk kaarten dierenportretten conceptstore ShoppingPrince Den Haag
 

Een bij, vis, kat, zwaan, olifant, pauw, paard, vlinder en een libelle. Suzanne Kruisdijk heeft inmiddels een imposant lijstje met dierenportretten op haar naam staan. Die maakt ze met eindeloos geduld van kleine stukjes gerecycled papier. Het liefst scheurt ze uit tijdschriften foto’s aan stukjes met daarop structuur, motief en kleur. Als ze na urenlang werken tevreden is over het eindresultaat wordt er met een digitale techniek een afbeelding op een kaart  van gemaakt. ‘De collages die maak, zijn de basis voor de prints en fungeren als het ouderwetse fotonegatief’, vertelt ze in haar atelier in Enkhuizen.

Suzanne Kruisduik kaarten gerecycled papier dieren portretten conceptstore ShoppingPrince Hofkwartier Den Haag

Foto boven: Suzanne maakte haar kindsdroom waar en werkt behalve als kunstenaar en ontwerpster ook met paarden. 

Rietveld Academie

Suzanne maakt behalve dierenportretten ook werken van waterverf, Oost-Indische inkt en acrylverf. In 1995 studeerde ze af aan de Rietveld Academie. Na een lange revalidatieperiode na een verkeersongeluk hing ze in 2014 haar vaste baan aan de wilgen. ‘Tijdens mijn revalidatie vond ik veel rust bij paarden waardoor ik me realiseerde dat ik sinds kinds af aan iets met paarden wilde doen. Dat was de katalysator om mijn kindsdroom waar te maken en met paarden te gaan werken. Inmiddels heb ik een cursus sportmassage voor paarden afgerond en volg ik een opleiding voor ‘Instructeur paard en gedrag’.’

Ontwerpster Suzanne Kruisdijk maakt dierenportretten van gereycled papier. Ze kiest papier in heldere kleuren met een motief en structuur. Daardoor komen haar dierenportretten het beste tot hun recht.
Ontwerpster Suzanne Kruisdijk maakt dierenportretten van gereycled papier. Ze kiest papier in heldere kleuren met een motief en structuur. Daardoor komen haar dierenportretten het beste tot hun recht.

Suzanne is even creatief als inventief. ‘Ik ben altijd bezig met nieuwe ontwerpen en nieuwe ideeën. Mijn werk is een weerspiegeling van mijn beleving, liefde voor het leven en de schoonheid van de natuur. Het verkennen van manieren om dit uit te beelden en zo met anderen te kunnen delen is mijn drijfveer en maakt me blij.’

Suzanne werkt vooral tweedimensionaal. Ze combineert bij voorkeur verschillende technieken, zoals potlood, inkt, verf, papier, textiel en ook digitaal. ‘Juist dat zorgt voor verassende resultaten’, vindt ze.

 

De natuur is haar inspiratiebron. ‘Het is niet alleen een uitdaging, maar ik zie daarin voor mij als kunstenaar ook een taak weggelegd. Ik wil een beeldend verhaal vertellen, maar ook de materialen die ik gebruik zorgvuldig kiezen .’

Milieu en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Ik geloof in recyclen en werk zoveel mogelijk met organische en/of herbruikbare materialen en verfstoffen op waterbasis. Ik hoop daarmee ook anderen weer te inspireren om anders naar de natuur en het milieu te kijken.’

Suzanne Kruisduik kaarten gerecycled papier dieren portretten conceptstore ShoppingPrince Hofkwartier Den Haag

Voorbeelden van dierenportretten die Suzanne maakte: een vlinder, zwaan en vis.