Lucy Peters ontwerpt als eerste in Nederland tassen van het duurzame Piñatex

Ontwerper Lucy Peters: ‘voor elk materiaal bedenk ik wel een tas’

Brandweerslangen, fietsbanden, PTT-postzakken, gebruikte zeilen van een zeilboot, leer van oude banken of restmateriaal van de meubelindustrie. Lucy Peters staat met haar label LuPéLo al jaren bekend om haar tassen en accessoires van gerecycled materiaal. ‘Voor elk materiaal bedenk ik wel een tas, portemonnaie of hoesje voor een telefoon’, zegt ze lachend. En dat in alle soorten en maten. Van laptoptassen, stoere rugzak, cross-over modellen tot clutches en tasjes die heel praktisch zijn om mee te nemen om te shoppen. 

Tas van blad van ananas

Sinds kort is daar een heel nieuw materiaal bijgekomen: Piñatex, een duurzaam alternatief voor leer gemaakt van ananasblad. Lucy is  de eerste ontwerper die er in Nederland tassen van maakt.  ‘Niemand gelooft dat mijn tassen zijn gemaakt van de vezels van het blad van de ananasplant’, zegt ze. ‘ Omdat ik er zelf ook één draag vraag ik onbekenden wel eens of ze weten waarvan mijn tas van is gemaakt. Leer toch?, krijg ik dan vaak als reactie. Het blijft elke keer weer leuk om er dan over te vertellen. Omdat het zo’n bijzonder is, zit er ook in elke tas die ik heb gemaakt een fotocollage en het verhaal over Piñatex en de tas.’  

Lucy Peters LuPéLo Piñatex tas rugzak duurzaam recyclen conceptstore ShoppingPrince De Haag webshop

Foto boven: Lucy Peters is de eerste Nederlandse ontwerpsters die tassen van Piñatex maakt.


Foto onder: Piñatex wordt gemaakt van het blad van de ananasplant dat na het oogsten van de vrucht anders niet zou worden gebruikt.

 
Lucy Peters LuPéLo Piñatex tassen duurzaam recyclen conceptstore ShoppingPrince De Haag webshop

 

‘Het materiaal is goed te verwerken. Ik draag mijn tas al maanden en is inmiddels mee geweest op werkreis naar Ethiopië, heeft in de modder gelegen, is weer schoongemaakt en houdt zich nog steeds goed.’

Lucy Peters, LuPéLo

‘Piñatex-tas overleeft modder’

Lucy las het verhaal van de Spaanse Carmen Hijosa vorig jaar op Facebook. Samen met een team onderzoekers  ontwikkelde zij Piñatex op de Filipijnen. ‘Dat het materiaal een alternatief is voor leer, sprak me direct aan. ‘Vooral ook omdat het het afval is van de ananasplant dat anders zou worden weggegooid. Dat past helemaal in mijn straatje. Ik werk immers alleen maar  met materiaal dat anders bj het afval zou belanden. Mede daarom twijfelde ik geen moment en heb ik direct contact gezocht met het kantoor in Londen.’

Snippertje over

Toen Lucy uit de toegestuurde catalogus wilde bestellen, kreeg ze de vraag wie ze was en wat ze deed. ‘Omdat ik alleen maar werkt met gerecycled materiaal, ben ik nu een door Piñatex approved designer en kreeg ik de mogelijkheid om vijf meter te bestellen. Ik kon kiezen uit wit, antraciet, donkerbruin en goud. Ik ging voor ‘veilig’ zwart. De rol heeft na ontvangst vrij lang in mijn atelier gestaan omdat ik goed over de ontwerpen wilde nadenken. Toen ik daar eenmaal uit was, ben ik direct aan de slag gegaan. Ik was heel benieuwd hoeveel tassen ik kon maken van de vijf meter en 150 cm breed. Dat werden vijf tassen in drie modellen, vijf portemonnees en twee rugzakken. Meer dan een snippertje Piñatex hield ik uiteindelijk niet over.’

‘Materiaal maakt mijn tassen’

In het verleden zijn meer winkels geïnteresseerd geweest in de verkoop van mijn LuPéLo-tassen, zegt Lucy. Ik heb dit steeds afgehouden. Het materiaal maakt ook ’n beetje mijn tassen. Bovendien is het in serie werken lastig omdat ik van dezelfde ontwerpen geen grote collecties maak. In tegendeel; vaak zijn het enkel stuks. Maar juist daarom zijn ze wel uniek.’

Happy met deze zet

Toch dacht Lucy er voorzichtig wel aan haar tassen in een winkel te gaan verkopen. ‘Het contact met conceptstore ShoppingPrince kwam dan ook precies op het goede moment. En mijn tassen hadden niet op een betere plek terecht kunnen komen. Het is een winkel naar mijn hart, bekend om de gerecyclede en duurzame producten. Voor mij heel belangrijk. Ja, ik ben happy met deze zet en verwacht er voor de toekomst nog veel van.’

Meer weten?

De tassen van Lucy zijn te koop in de webshop van conceptstore ShoppingPrince: tassen van Piñatex, maar ook tassen van gerecycled materiaal, zoals brandweerslangen, PTT-postzakken, gebruikte zeilen van zeilboten of binnenbanden van fietsen.

Ga hier naar de webshop van conceptstore ShoppingPrince.