Maria-Theresia kroonluchters
Glazen rozetten, kristallen pegels

Julian Alexander Vernout, Present Living: ‘Franse kroonluchters maken elke ruimte sfeervol’

Wie kent ‘m niet? Julian Alexander Vernout, de gedreven man achter Present Living in de Piet Heinstraat in het levende Zeeheldenkwartier in Den Haag. Bijna wekelijks gaat hij naar Frankrijk, op zoek naar de mooiste authentieke brocante. Meestal is dat op zondag. De maandag daarna staan de eerste klanten al om 11.00 uur op de stoep, nieuwsgierig naar de mooiste vondsten die Julian nu weer heeft meegenomen. Sinds kort heeft hij een PopUp Shop in conceptstore ShoppingPrince, in het sfeervolle Hofkwartier in Den Haag. Ook daar zijn de klanten inmiddels enthousiast Niet alleen naar de Franse brocante, maar vooral ook naar  het  verhaal er achter. Dat vertelt Julian graag en met veel enthousiasme. Dit keer: de Maria Theresia kroonluchter.

 
 
 

Wat maakt de kroonluchters zo bijzonder?
‘De stijl en vorm is heel uniek. Elke arm is aan twee kanten bedekt met glazen stroken, vastgezet met glazen rozetten. Aan de armen hangen kristallen of glazen pegels. De kroonluchter zijn door de eeuwen heen in alle soorten en maten gemaakt; van enorme hanglampen, tot kleine muurlampen of als staand model.’

De kroonluchters zijn al lang populair, hoe komt dat?
‘Dat heeft  deze lamp te danken aan Maria-Theresia, de keizerin van Oostenrijk. In 1746 werd op haar paleis de eerste kroonluchter afgeleverd. Ze was er direct verzot op. En sindsdien draagt dit type kroonluchter haar naam.’

Wat is de grootste lamp die je ooit hebt verkocht?
Dat was er een met 24 armen en lampjes. Heel imposant, die grote heb ik niet vaak. Wel de kleinere. Die  hebben meestal tussen de 6 en 12 armen en lampjes. De staande kroonluchter of voor bevestiging aan de muur hebben er vaak wat minder, meestel 3 of 4 armen en lampjes.’ 

Hoe blijven ze zo mooi schitteren?
‘Je kunt de kroonluchter het beste schoonmaken met een glasreiniger en daarna afnemen met een droog doekje. Er zijn ook sprays te koop met een reinigingsmiddel dat je op de hangende lamp kunt spuiten. Uit laten lekken op een theedoek is dan voldoende. Daarna heb je weer een schitterende lamp.’

 
PopUp Shop conceptstore ShoppingPrince Present Living Hofkwartier Zeeheldenkwartier Den Haag
PopUp Shop conceptstore ShoppingPrince Present Living Hofkwartier Zeeheldenkwartier Den Haag
PopUp Shop conceptstore ShoppingPrince Present Living Hofkwartier Zeeheldenkwartier Den Haag

Meer weten?

Je vindt de PopUp Shop van Present Living in conceptstore ShoppingPrince, Prinsstraat 112, Den Haag. Het assortiment wisselt regelmatig. Volg ShoppingPrince op Facebook en Instagram en blijft up-to-date.

PopUp Shop conceptstore ShoppingPrince Present Living Hofkwartier Zeeheldenkwartier Den Haag